fbpx

De wet van discipline

Doen wat gedaan moet worden

 

We kunnen discipline opvatten als een beperking van onze keuze vrijheid en dwang om dingen te doen die we niet willen doen. Maar om in ware vrijheid te leven is discipline en wilskracht nodig.

Vrijheid impliceert de afwezigheid van grenzen en beperkingen, maar als ons onderbewuste vol verlangens, zorgen en negatieve gedachten zit, kunnen we van buiten nog zo vrij lijken. We zijn het niet. 

De wet van Discipline deel 2

Praktische toepassing

De wet van discipline leert ons om prioriteiten te stellen en ons op één ding tegelijk te richten, totdat we het onder de de knie hebben. 

Tussen ons en ons doel ligt vaker een moeras dan een rode loper. Het geheim om dat moeras succesvol over te stekken is het hebben van een helder en inspirerend doel. Weet en voel wáárom je dat moeras over wilt steken. Spring denkbeeldig óver het moeras heen, direct naar je doel. 

Steeds als je het gevoel hebt dat je vastloopt, als je je motivatie kwijt bent of het even niet meer zit zitten, spring dan denkbeeldig over het moeras heen. Ga direct naar de plek waar je wíl zijn. Gebruik je wilskracht om steeds opnieuw je doel helder voor de geest te halen. Visualiseer jezelf op die plek en voel wat het met je doet. Wees aanwezig. Zie jezelf alsof je je doel al hebt bereikt en voel hoe je je dan voelt. Dit is zo’n krachtige oefening. Blijf niet hangen in waarom het niet zo lukken, maar bedenk je; wat als het wél lukt!

Het brengt je instant de motivatie die je nodig hebt om door te gaan.

Opdracht

Wilskracht komt van binnenuit. Je doet het werk wat gedaan moet worden, óók als je geen zin hebt. Dit gaat niet zo zeer over fysiek werk, maar voor over the inside job. De concentratie en discipline om te doen wat gedaan moet worden als het gaat om het onderzoeken van onze overtuigingen, het toepassen van stilte en meditatie, het creeren van rust en ruimte en andere vormen van introspectie. Dit is het échte werk dat nodig is om dat leven te creeren waar je zo naar verlangt. 

Wanneer je vastloopt, haast en stress ervaart. Stop dan met waar je mee bezig bent en keer naar binnen. Dáár is discipline voor nodig. DOE HET! Neem de tijd om op onderzoek uit te gaan

1. Waar verlang je naar?

2. Wat is er voor nodig om dat te bereiken?

3. Schrijf alle negatieve aspecten op van het zwoegen door het moeras

4. Schrijf alle positieve aspecten op als het je wél lukt om je doel te bereiken

5. Bekijk je lijstjes en beslis of je het de moeite waard vindt om door te gaan.

Blijf je hangen op een plek waar je niet wilt zijn of ga je door?

Wat levert het op als je het wél doet?

Wat kost het je als je het niet doet?