fbpx

De wet van dharma

Doel in het leven

De wet van Dharma; ofwel doel in het leven. We zijn hier allemaal met een bepaald doel. Iedereen heeft unieke gaven, talenten en drijfveren om deze wereld een mooiere plek te maken. Nu, meer dan ooit zijn die uniek talenten nodig! We gaan contact zoeken met wie je werkelijk bent en op zoek naar jouw unieke drijfveren en talenten. Hoe kan jij deze wereld optimaal van dienst zijn?

Praktische toepassing

Stel jezelf regelmatig de vraag ‘hoe kan ik helpen’? Hoe kan je van dienst zijn voor de mensheid. Ga op zoek naar manieren die niet alleen de mensen om je heen verrijken, maar ook jou zelf. Waar wordt jíj blij van?

Opdracht

De opdracht voor vandaag is de Ikigai opdracht. Ikigai is een Japanse wijsheid voor een lang en gelukkig leven. Ikigai kent geen letterlijke vertaling maar het komt neer op ‘een leven dat de moeite waard is je bed voor uit te komen’. Waar kom jij je bed voor uit? Deze opdracht staat uit 4 onderdelen. Met behulp van deze vragen komen we bij jouw ‘Ikigai’.

1. Wat mij gelukkig maakt; schrijf alles op wat je kan bedenken achter het zinnetje ‘Ik ben gelukkig als…’ of ‘Ik vind het fantastisch om…’ zonder oordeel of het nuttig is of wat anderen daarvan zouden kunnen vinden. Het gaat om wat JOU gelukkig maakt.

2. Wat de wereld nodig heeft. Wat gun jij de wereld? Wat heeft de wereld volgens jou nodig om een mooiere en betere plek te worden? Het hoeft niet groots te zijn, het kan ook zijn wat je je kinderen gunt, wat je je ouders gunt, wat je de sportvereniging gunt etc. Wat vind JIJ belangrijk in deze wereld?

3. Waar ik geld mee kan verdienen
Waar kan jij voor worden betaald? Welke diensten kan jij leveren waarvoor anderen jou in ruil daarvoor geld kunnen geven? Welke waarde heb je te bieden? Misschien vind je het fantastisch om tassen te maken? Die zou je kunnen verkopen. Misschien kan je goed gitaar spelen en vind je het belangrijk dat kinderen muzikaal opgroeien, dan zou je gitaarles aan kinderen kunnen geven. Er zijn zo veel mogelijkheden.

4. Waar ik goed in ben. Jij kunt iets wat niemand anders kan op de manier waarop jij het doet. Dat kunnen hele praktische dingen zijn, maar ook meer abstracte. Waar heb jij complimenten over gekregen in het verleden? Schrijf alles op waar je goed in bent of misschien waar je heel graag goed in zou wíllen zijn. Soms liggen onze grootste talenten verborgen onder een grote stapel overtuigingen. Van Einstein dachten ze ook dat hij niet zo goed kon rekenen… Waarvan geloof je nu dat je het niet zo goed kan, maar zou je wel heel graag goed wíllen kunnen?