fbpx

Pas Eten wanneer je honger hebt

Chef-kok Linda vertelt….

Hoe begint jouw dag?..  Met je wekker die afgaat of je kleine koter die vindt dat het tijd is om de dag te starten en dus ook jouw dag ongeacht welk tijdstip of misschien wel met je eigen natuurlijke wekker die je laat weten dat je voldoende rust hebt gehad.

Het is een feit, elke dag worden we wakker en moeten uit bed komen en beginnen we aan een nieuwe dag.

Wassen, aankleden, tandenpoetsen….

Iedereen heeft zo zijn eigen ochtend ritueeltjes om de dag te beginnen en zo ook heeft iedereen zijn of haar ontbijt rituelen.

Begint jouw dag met een stevig ontbijt of juist zonder ontbijt of wellicht met wat fruit of alleen een mok koffie.

Iedereen heeft zo zijn/haar eigen rituelen en dus ook zijn/haar eigen brandstof behoeftes om de dag mee te starten, en ook de rest van de dag heeft iedereen verschillende behoefte aan welke soort brandstof en hoeveel brandstof waar jouw lichaam het beste op werkt.

Wat we wel gemeen hebben is dat voedingsstoffen (brandstof) nodig zijn om ons lichaam in werking te houden.

Je lichaam is prima in staat om aan te geven of en wanneer het voedingsstoffen nodig heeft, echter denkt ons brein daar soms anders over.

We worden dagelijks vaak blootgesteld aan ontzettend veel verleidingen. De winkels worden we overladen met “snelle en gezonde” kant en klaar maaltijden, allerlei soorten pakjes en zakjes met sausjes en kruiden die ervoor zorgen dat je in een hand om draai een pasta schotel op tafel hebt staan. En tijdens je favoriete tv programma of film op de tv gaat er geen reclameblok voorbij welke gaat over kant en klare soepen boordevol groeten, de lekkerste chocolade toetjes, de leukste chips in de mooiste vormen en lekkerste smaken en hoe je zelf lekker snel een kwarktaart kan maken uit een pakje.

Ons brein (emotie) heeft vaak medelijden met ons, we hebben het zo zwaar, we werken zo hard, we zijn echt zielig, we hebben het verdient, we doen het gewoon 1 keer.  Dus probeer een keer die kant en klare maaltijd, er zitten toch groenten in, want dat staat op de verpakking.

We kunnen makkelijk een keer dat ene toetje eten en dat ene kaakje bij de thee is niet zo erg, het is tenslotte een volkoren koekje.

En als je denkt, we gaan het over een andere boeg gooien en je een dieet gaat volgen kom je in de volgende race vol hindernissen waarbij je na een paar keer springen al struikelt over de komende  hordes die steeds hoger lijken te worden.

Dieet na dieet, de ene nog mooier verpakt dan de ander, kant en klare voedingsschema`s die je al voor 6 weken gaan vertellen wat je moet gaan eten of diëten gebaseerd op weinig tot geen kolhydraten.

1 ding hebben diëten en voedingsschema’s vaak met elkaar gemeen, ze kijken niet naar persoonlijke voedingsbehoefte van een mens.

Waar ze wel naar kijken, hoe in te spelen op een steeds zwaarder wordende maatschappij waar telkens weer ziektes en aandoeningen worden veroorzaakt door overgewicht.

Ook ik heb meerdere diëten geprobeerd, van Montignac tot Sonja Bakker, van ziekenhuisdieet tot Keto.

Na de 100e poging en de zoveelste keer weer afvallen en weer aankomen en schommelen tussen  +/- 15 kilo was ik er klaar mee en ben me meer en meer gaan verdiepen in voeding en ons lichaam.

Als kok wist ik al veel van voeding, maar ik wilde er nog meer van weten, ik wilde feiten en fabels helder in kaart brengen en meer weten waar verschillende diëten op zijn gebaseerd.

Ik ga niet beweren dat een dieet per definitie slecht voor je is, ik ben tenslotte geen diëtiste.

En iedereen moet vooral dat gene doen waar iemand zit prettig bij voelt maar welk dieet of voedingsschema je ook volgt, 1 ding is wel van belang, de juiste balans!

BALANS

Je lichaam heeft elke dag een bepaalde hoeveelheid voedingsstoffen nodig om alles in werking te houden. Voor een stabiel balans worden de volgende percentages aangehouden.

Koolhydraten 30-50%

Vetten 25-30%

Eiwitten 25-35%

Ik kan heel uitgebreid een boekwerk schrijven over het belang van een goede balans van voedingsstoffen maar dat vind je overal wel op internet, dus hieronder heel beknopt.

Eet je te weinig koolhydraten dan neemt je energie af, je bent snel buiten adem en   

je hebt het veel koud.

Eet je te veel koolhydraten dan krijg je last van een hogere bloedsuikerspiegel.

Eet je te weinig eiwitten dan neemt je spiermassa af, krijg je last van ophoping vocht, en             concentratieproblemen.

Eet je te veel eiwitten dan is dit een belasting voor je lever en nieren en het kan leiden tot botontkalking.

Eet je te weinig vetten dan creëer je een tekort aan vitamines A, D, E en K, kan je last krijgen van depressie en art- en vaatziekten door een te hoog cholesterol
Dit klinkt vreemd, maar als je nauwelijks nog vet eet wordt de hoeveelheid HDL (goed) cholesterol te laag, waardoor LDL (slecht) cholesterol in verhouding te hoog wordt. Dit zorgt voor bloedklontering en het dichtslibben van je aderen.

Eet je te veel vetten dan kan je last krijgen van overgewicht, slaapproblemen en diabetes

Kortom balans in voedingsstoffen is van groot belang, ongeacht of je nu wel of geen dieet volgt, een vegetarisch/veganistisch eetpatroon volgt of bepaalde voeding niet kan en/of mag eten om welke rede dan ook.

Maar wat is nu per persoon de JUISTE BALANS? Welke percentages passen bij jou?

Dat is weer afhankelijk van je BMR Basal metabolic rate.  Je BMR is je persoonlijke basis voor jouw caloriebudget,  gebaseerd op je leeftijd, lengte en dagelijkse energieverbruik.

Wil je afvallen dan creëer je een negatieve calorie balans, wat inhoud dan je minder calorieën gaat eten dan je BMR aangeeft. Wil je aankomen dan creëer je een positieve calorie balans, wat inhoud dat je meer calorieën gaat eten dan je BMI aangeeft en wil je stabiel blijven dan eet je gewoon wat je BMR je aangeeft.

Binnen je balans (positief, stabiel of negatief) is het belangrijk om op zoek te gaan naar de juiste verhouding van koolhydraten, vetten en eiwitten.

Dit is ook weer afhankelijk van je lichamelijke behoefte, en hier komt het dus neer op het  “bewust eten op gevoel”!!!

Je kunt wel zeggen “ik heb behoefte aan veel eten en vooral veel koolhydraten” of  “ik kan de hele dag wel eten, ik voel me de hele dag hongerig” of  “ik heb wel klachten maar ik eet gewoon gezond” … maar is dat wel zo??? Heeft jouw lichaam wel echt behoefte aan meer eten of eet je echt wel zo gezond als je denkt, is jouw eetpatroon wel echt in balans?  Geeft je lichaam stiekem al niet heel lang aan dat je niet zo goed bezig bent als je zelf denkt, of is je brein niet gewoon een loopje met je emoties aan het nemen?

Weet je 100 % zeker dat jou inname van voedingsstoffen 100% aansluit op jouw lichamelijke needs?

Om 100 % zeker te weten dan je elke dag binnen krijgt waar jouw lichaam om vraagt is het belangrijk om te weten wat je eet door ten eerste te luisteren/voelen naar wat je lichaam aangeeft en eens goed te meten wat je eet.

METEN IS WETEN

Wat eet ik nu precies, en welke voedingsstoffen krijg ik eigen echt binnen en zijn deze wel in balans?

Hier kom je alleen achter als je weet wat je eet.

Om er achter te komen wat je nu precies eet én drinkt op een dag is het belangrijk om etiketten lezen en alles gaat wegen.

Dat is in het begin een hele klus… want alles wat je eet en drinkt (behalve water) moet je opzoeken. Dit kan wel heel gemakkelijk via een app. Daarin staan al veel voedingsmiddelen die je kunt scannen aan de hand van de barcode en de app geeft dan precies aan wat je precies eet.

Als je zelf iets gaat maken zoals een groente lasagne of kruidige madras dan is het belangrijk om goed te weten welke ingrediënten je gebruikt en hoeveel. Je kunt dan alles in een app zetten en die rekent het totaal aan calorieën uit, door in te stellen op calorieën per gewicht of per porties kun je daarna precies zien hoeveel calorieën jouw portie bevat of je past je portie aan, aan jouw caloriebudget.

Heb je een keer geen tijd om te koken en ga je voor iets makkelijks uit een pakje, geen probleem, gewoon scannen en kijken of het in je caloriebudget past. Zo niet, halveer dan bijvoorbeeld je portie.

Ik zelf weeg altijd de dag ervoor alles af. Zo hoef ik op de dag zelf niets te wegen, ik kan mijn eten meenemen naar mijn werk of waar ik ook heen ga, ik heb geen stress of ik wel binnen mijn caloriebudget zit.

Mocht ik op de dag zelf toch nog iets ander willen eten dan check ik of het kan en wat ik ervoor moet laten staan. En dan komt het neer op keuzes maken…

KEUZES

In het leven heb je altijd een keuze…

Zeg je Ja of zeg je Nee. Ga je links of ga je rechts.  Ga je voor een glas water of ga je voor een glas cola.  Keuzes, keuzes, keuzes….

Dit geldt ook voor de invulling van je caloriebudget. Welke koolhydraten, welke vetten en welke eiwitten eet je nu eigenlijk.. en is mijn “gezonde” innocent antioxidant fruit drankje uit de winkel wel zo innocent? Want 1 flesje fruit drank staat gelijk aan 205 calorieën, 46.8% koolhydraten, 2.9% eiwit en 0% vet,…  1 blikje zero sugar cola totaal 1 calorie!!!  Ja je leest het goed, 1 calorie per blikje.. 

1 calorie, 0% koolhydraten, 0% eiwit en 0% vet en 0.1 gr zout … de kunst van labels lezen!!

En het is echt prima om te kiezen voor het flesje innocent antioxidant te drinken, wat hij is ook echt lekker, maar de kunst is om ervoor te zorgen dat alles wat je eet en drinkt ook past binnen je caloriebudget. Dus geniet maar meet wat je eet.

Er is altijd veel te doen om de hoeveelheid inname van koolhydraten en vetten…  maar als je kiest voor de gezonde koolhydraten (suikers), eiwitten en vetten dan kan je nog steeds prima genieten van je eten welke passen in jouw eigen dieet, eetgewoontes, vegetarisch/veganistisch eetpatroon of wat je ook volgt.