fbpx

Wat heb je echt nodig? 

Het toepassen van eten op gevoel

Nu je iets meer weet over de tools is het tijd voor de volgende stap: Toepassen. 

Keuzes

En dan nu. Je mag alles eten wat je maar wilt,  maar is dat uiteindelijk wat je echt wilt? Is dat uiteindelijk wel wat je lichaam wilt?

Alles maar eten als het maar binnen jouw caloriebudget past, zonder te zoeken naar gezondere alternatieven. Dat zou wel te gemakkelijk zijn om je doel te bereiken.

Er is meer dan alleen je doel, want alles wat je eet heeft ook gevolgen voor je organen, hoe je je lichamelijk en geestelijk voelt en voor je geweten.

Naast de keuze in verschillende producten die passen in je budget en balans zijn er ook keuzes in lichamelijke en geestelijke behoefte.

Soms is het een zoektocht waarbij je diverse producten moet testen om te weten hoe je lichaam erop reageert, en soms is het een kwestie van vervangen.

Denk hierbij aan eiwitten afkomstig uit vlees. Soms kan het eten van (vooral rood) vlees een slechte werking hebben op de darmen, de voedingsstoffen afkomstig van vlees zijn goed te vervangen door bijvoorbeeld  peulvruchten, zuivel, noten, tofu, tempeh of whey.

Neem je een gewoon glas cola of kan je beter de cola zero drinken?

Welke soorten suikers zijn er in plaats van de gewone suiker, denk daarbij aan kokosbloemsuiker, dadelsiroop, ahornsiroop.

Let wel op!!  Ahornsiroop bevat geen vetten en eiwitten, maar is wel hoog in koolhydraten.

Maar het zijn keuzes…. Er zijn altijd vervangende producten die gezonder zijn dan de gangbare producten en die dus ook beter zijn voor ons innerlijke mens

Het is een keuze om je meer te verdiepen in voeding, Hoe meer je weet over de producten die je je lichaam als brandstof geeft hoe bewuster je keuzes worden tijdens het boodschappen doen. En hoe bewuster je luistert naar wat je lichaam je te vertellen heeft hoe minder brein de kans krijgt om je te verleiden naar dat wat je eigenlijk niet wilt eten.

Neem vooral de tijd om de leren luisteren naar je lichaam, hoe het reageert op voeding.

Naast keuzes betreft gezondere voeding kan je ook een keuze maken in de porties die je eet.

Als je altijd maar grote porties eet dan zal je lichaam zich daaraan aanpassen maar het is niet altijd nodig om grote porties te eten.

Je brein zal na het eten van een kleiner portie zeggen , Ja Hallo! Waar blijft de rest!…

Maar probeer dan juist eens goed te voelen naar je lichaam, geeft die nog aan dat er te weinig brandstof is?  Heb je nog wel echt honger na het eten van een kleiner portie?

Je hebt verschillende keuzes zelf in handen, als je maar leert luisteren (voelen) naar wat je lichaam jou te vertellen (te laten voelen) heeft.