fbpx

Je kan en mag alles eten!!

Het toepassen van eten op gevoel

Nu je iets meer weet over de tools is het tijd voor de volgende stap: Toepassen. 

Meten is weten

Je mag alles eten wat je wil… dat klinkt natuurlijk super!

En dat is het ook, als alles wat je eet ook maar binnen je caloriebudget past!

Maar nog beter is het om te eten waar je lichaam behoefte aan heeft.

Nu je weet wat jouw caloriebudget is en je hebt ook een energiebalans uitgerekend die past bij jouw doel, is het tijd om boodschappen te gaan doen.

Waar heb je trek in?  Wat lust ik wel en wat niet? Hoeveel calorieën en voedingsstoffen bevatten de producten die ik ga kopen?

Allemaal vragen die je je zelf stelt nu je zelf aan de slag moet.

Geen voorgekauwd voedingsschema waar gerechten op staan die je eigenlijk niet lust of waar je die dag helemaal geen zin in hebt.

Je moet echt zelf aan de slag om bewust te worden van alles wat je je lichaam aan brandstof geeft.

Bewust inkopen doen en bewust bereiden van al je gerechten is belangrijk om te weten wat je lichaam nu echt nodig heeft en hoe het functioneert op bepaalde voedingsstoffen.

Voordat je je ochtend start met een groot ontbijt, luister eerst even naar je lichaam i.p.v. naar je brein of volg even niet die vastgeroeste gewoonte…

Geeft je maag of lichaam wel of niet aan dat het behoefte heeft aan  brandstof? En zo ja, heb je echt veel honger of valt het eigenlijk wel mee?

Je hoeft je met het ontbijt niet altijd vol te proppen om “goed” van start te gaan.

Leer ook te luisteren (voelen) naar wat je lichaam jou de rest van de dag je verteld in plaats van wat je brein je graag wil laten denken wat je voelt. Heb je echt honger? Of is het trek of drang naar iets?

Misschien is een kommetje yoghurt met wat honing en een glas thee al voldoende om op te starten.

Dat is prima!

Een ander voorbeeld, heb je op een dag echt trek in een stamppot andijvie met gebakken spekjes en

een stukje vlees,  waarom niet? Bij veel diëten zijn vet vlees en koolhydraten een taboe.

Er is niets mis met de vetten en eiwitten afkomstig van de spekjes en het stukje vlees (tenzij je vegetarisch eet natuurlijk) en er is helemaal niets mis met de koolhydraten die in de aardappelen zitten, maar zorg wel voor je balans voor de rest van je dag. Dat betekent dat je soms van te voren al moet calculeren wat je balans is voor die dag.

Een handig hulpmiddel zijn diverse soorten appjes waarbij je kunt zien wat de voedingswaarde zijn van de producten die je in huis hebt, die je graag eet of welke je wil gaan toepassen in je caloriebudget. Let hierbij goed op de hoeveel koolhydraten, vetten en eiwitten die je per dag eet en de waardes van bepaalde producten.

Tip,  zet in je voedings-app of calorieschema de dingen die je die dag echt wilt eten, zo weet je wat je de rest van de dag nog moet toepassen of weg moet laten in je balans.

Meten is weten!! En zo kan en mag je alles eten.