fbpx

meer tijd door te vertragen

De +10 methode

Hoe lang is jouw to-do lijst op een dag? En hoeveel tijd geef jij jezelf om dat allemaal te bewerkstelligen? Hoe vaak ben je ergens mee bezig en tegelijkertijd denk je aan wat je verder allemaal nog moet doen? Hoe vaak kan jij met een gevoel van voldoening jouw volledige to-do lijstje afvinken? 

We verwachten veel van onszelf op een dag en de druk is hoog. We denken dat als we alles gedaan hebben wat we ‘moeten’ doen, dat we dán mogen ontspannen en dat we dán pas gelukkig mogen zijn.

Pas als…. dan….

‘Pas als alles is gedaan, dan mag ik iets doen wat ik leuk vind.’ 

Vaak komt dat er niet van, want de dag is voorbij voordat we het weten en we zijn eerder geneigd om de leuke, maar niet zo belangrijke dingen uit te stellen.

De oplossing zit hem niet in dan maar je werk niet meer (goed) doen, of het huishouden laten versloffen of het onkruid laat staan in de tuin. Dit geeft je alleen maar meer onrust en ja, die rekeningen moeten toch ook betaald worden en we voelen ons toch fijner in een schoon huis?

De oplossing zit hem wel in het vertragen van je activiteiten. Say what?! Ik hoor je denken, ik heb al zo weinig tijd, dat gaat voor mij niet op. Toch zal vertragen je juist helpen om meer tijd vrij te maken om te zijn. 

Als je meer tijd neemt voor een activiteit, zeg zo’n 10 minuten extra, heb je meer ruimte om er je ziel en zaligheid in te stoppen en zal het je meer voldoening geven. Door met je volledige aandacht de activiteit te doen, werk je efficiënter en hou je dus uiteindelijk meer tijd over. 

Soms is 10 minuten wat veel extra tijd, maar alle tijd die je dan overhebt is weer een extra cadeautje waarin je gewoon even niks hoeft te doen. Gewoon te zijn.

Ook zal het helpen om je niet te verzetten tegen wat is. Wat het ook is dat je ‘moet’ doen, heb plezier in wat je doet, door er aandachtig en nauwkeurig mee bezig te zijn. 

Als je ergens met tegenzin aan begint en alleen maar denkt: ‘Dit is stom, dit is zwaar, ik wil dit niet doen’, zal de tijd zo traag gaan als een schildpad op vakantie. Als je denkt; ‘Ik doe dit met volledige overgave en goede zin en ik hoef me niet te haasten’, zal de tijd voorbij vliegen.

Voor wat extra inspiratie kun je hieronder de podcast beluisteren die ik opnam over plezier hebben in je huishouden.

 

Praktische toepassing

  • Beweeg bewuster en trager bij alles wat je doet. Neem een omweg.
  • Gun jezelf voor je alles wat je doet +- 10 minuten extra tijd;
  • Doe alles wat je doet met je volledige aandacht in het hier en nu. Dus doe één ding tegelijk;
  • Doe alles wat je doet met volledige overgave, zonder je te verzetten tegen wat is; 
  • Heb plezier in ALLES wat je doet. Maak overal een feestje van.

 

Opdracht 

  1. Maak aan het begin van iedere dag een nauwkeurige planning voor dag, met daarop alles wat je gedaan wilt hebben die dag.
  2. Schrijf bij elke activiteit hoeveel tijd je normaal gesproken denkt kwijt te zijn. 
  3. Tel nu bij elke activiteit +- 10 minuten op, zodat je ruim de tijd hebt om het af te ronden, zonder te haasten en met je volledige aandacht. 
  4. Begin altijd met datgene waar je het meest tegenop ziet maar waar je het meeste resultaat/voldoening uithaalt.
  5. Doe alles wat je doet met de praktische toepassingen zoals hiernaast beschreven.