fbpx

Adem

Alles begint en eindigt met een ademhaling

Adem is leven

Zonder te ademen kunnen we niet bestaan.

Ademhalen is het eerste wat we doen als we ter wereld komen en het laatste wat we doen als we dit aardse lichaam verlaten.

Ben jij bewust van jouw manier van ademhalen?

Er zijn veel technieken die jou kunnen helpen om je adem te reguleren en zo je levens-energie te bevorderen. Dit is meer is dan enkel het zuurstof-gehalte in je bloed. 

Deze levensenergie, de inkomende en uitgaande ademhaling, wordt in India ‘Prana’ genoemd. De ademhalingsoefeningen heten dan ook: Pranayama, oftewel het controleren van de levensenergie, aangezien Ayama controleren betekent. 

Hoe meer je bewust bent van je adem en hoe vaker je ademhalingsoefeningen doet, hoe meer controle je zult hebben over je adem, je gemoedstoestand, lichamelijke ongemakken en je energie in elke situatie. 

 

Persoonlijke ervaring 

Ik beoefen al ademhalingsoefeningen van kinds af aan, maar ben er tijdens het veel beoefenen van Yoga meer en dieper bewust van geworden. Ik heb verschillende cursussen, workshops en trainingen gevolgd en het blijft me steeds verbazen hoe bijzonder onze ademhaling is.

Tijdens mijn bevalling ben ik er pas echt achter gekomen, hoe waardevol en krachtig het beheersen van de adem is. Door bewust ademhalingstechnieken toe te passen tijdens de verschillende fasen van de bevalling, ben ik heel goed in de flow en in mijn lichaam kunnen blijven.

Ondank de lange duur (30 uur) en de heftige pijn heeft mijn kindje geen moment stress gehad of een verhoogde of verlaagde hartslag gehad en ik voel dat ik dit puur te danken heb aan het controleren van mijn ademhaling.

  Deze ademhalingstechnieken kunnen je helpen om:

  • Je bewust te worden van je ademhaling;
  • Je long-capaciteit te vergroten; 
  • Trager en dieper te ademen;
  • Te aarden en te ontspannen;
  • Je hormonen te balanceren;
  • Je longen te reinigen; 
  • Je verteringssysteem te activeren;
  • Hitte te creëren of juist af te koelen;
  • Je energieker en wakkerder te voelen.
  Nadi Shodhana Pranayama

  Nadi Shodhana Pranayama

  zon en maan in balans   Yin/Yang Shiva/Shakti  De linkerkant van ons lichaam is onze vrouwelijke kant, de kant van de maan, de YIN kant volgens de Chinese medicijnleer of Shakti-kant volgende Indiase Filosofie.  De rechterkant van ons lichaam is onze mannelijke...

  Bhramari Pranayama

  Bhramari Pranayama

  De kracht van vibratie   Zoemmmm als een bij Alles in dit Universum is continu in beweging en zo ook ons lichaam. Alle cellen in ons lichaam vibreren continu, tot op het niveau van de atomen. Door zelf bewust vibraties te maken met deze ademhalingsoefening,...

  Full Yogic Breath

  Full Yogic Breath

  benut meer van je longinhoud  Adem in 3 stappen We gebruiken doorgaans maar een klein gedeelte van onze long-capaciteit. Als we gehaast zijn of stress hebben,  zit onze adem vaak hoog in onze borst en is kort en oppervlakkig. Als we kalm zijn zit onze adem vaak...

  Natuurlijke Ademhaling

  Natuurlijke Ademhaling

  Adem in Adem uit   Je hoeft niets te doen Je natuurlijke ademhaling is er altijd. Je hoeft hier niets voor te doen. Door je aandacht op je natuurlijke adem te vestigen, kom je tot rust, verleg je je aandacht naar het hier en nu en kom je dichter bij jezelf. Je...