fbpx

Online training

Van weten naar DOEN

Kennis an sich heeft niet zo veel waarde, tenzij je de kennis in de praktijk toepast. In deze e-course geef ik 10 tools om van weten naar DOEN te gaan.

Als je blijft doen wat je altijd deed, blijf je krijgen wat je altijd kreeg

1. Vragen stellen

Start with WHY. Je waarom is een krachtige manier om uitstelgedrag te overstuigen. Als je weet waaróm je iets wilt, dan is het veel makkelijker om tot de benodigde actie over te gaan. Wanneer je merkt dat je bepaalde zaken aan het uitstellen bent zonder goede reden, neem dan even de tijd om je journal erbij te pakken en jezelf deze vragen te stellen.

1. Wat is het precies wat je graag wilt. Wat is het gewenste RESULTAAT?

2. Waarom wil je dat? Omschrijf exact wat je denkt te ERVAREN als je hebt/doet/bent wat je wilt.

3. Wat heb je te DOEN om te krijgen wat je wilt?

4. Waarom vind je het zo MOEILIJK omdat te doen? Wat houdt je tegen? Welke excuses heb je voor jezelf waarom je niet hoeft te doen wat je eigenlijk zou moeten doen?

5. Wat KOST het je als je het niet doet?

6. Wat levert het OP als je het wél doet?

 

2. Droom GROOTS!

Hoe groter je doel, hoe minder snel je het uit het oog verliest. Wanneer je een klein doeltje hebt en er komt een groot obstakel langs, dan is de kans groot dat je jezelf volledig verliest in het obstakel en het complete doel uit het oog verliest. Als je een GROOT doel hebt en er komt een obstakel voorbij, dan is het makkelijk om over het obstakel heen te stappen, omdat het einddoel helder is.

Als je niet weet waar je heen gaat, ben je sneller geneigd om af te haken als het even moeilijk wordt dan wanneer je heel helder je eindbestemming voor ogen hebt.

Wat als alles mogelijk zou zijn? Er is geen belemmering in tijd, geld en energie, hoe zou je leven er dán uit zien? Maak het zo groot en levendig mogelijk. Verbind je zo vaak als mogelijk met deze droom door middel van visualisatie.

 

Als alles mogelijk is, dan zou ik…

3. Begin klein

Neem liever iedere dag de tijd om kleine stapjes te zetten dan in één keer een grote sprong te maken. Het risico van groots dromen is dat je jezelf overweldigd. Als je in één keer tientallen eigenschappen en gewoontes aan wilt pakken dan houd je het niet vol. Als je in één ding terugvalt is het makkelijker om de anderen ook één voor één te laten vallen en je uiteindelijk weer terug bij af bent.

 

4. FOCUSSS

Wie op twee eenden tegelijk mikt, raakt er niet één. Focus je op één belangrijk ding tegelijk. Neem één eigenschap, skill of gewoonte die je wilt masteren en besteedt daar zo veel mogelijk tijd en aandacht aan. ‘Where attention goes, energy flows‘. Daarnaast kun je nog één of twee andere projecten ‘voeden’, maar je focus ligt op één punt. Neem je tijd. Haastige spoed is zelden goed. 

 

5. 30 dagen

Het is wetenschappelijk aangetoond dat het ongeveer 30 dagen duurt voordat een nieuwe gewoonte in je onderbewuste is opgenomen. Wilskracht en discipline zijn daarbij je belangrijkste bondgenoten. Na die 30 dagen wordt die nieuwe gewoonte met de dag vanzelfsprekender

30 dagen is te overzien

Als we nu tegen je zeggen dat je voor de rest van je leven geen suiker meer mag eten zeg je waarschijnlijk ‘ja daaaaag, dat houd ik nooit vol!’ Maar met 30 dagen denk je sneller ‘oh, maar dat kan ik wel!’

Kies dus één focuspunt en commit jezelf om dit 30 dagen iedere dag te doen.

6. Track & Trace

Wie schrijft die blijft. Leg je dromen en doelen vast en houdt je resultaten bij. Je blijft makkelijker ‘on track’ als je exact weet waar je bent.

Je weet waar je heen wilt, je hebt je bestemming ingevoerd in je tomtom, maar vervolgens zet je je tomtom uit. Hoe zou het bereiken van je bestemming dan gaan? Juist.

Als je dagelijks je voortgang bijhoudt dan weet je waar je staat ten opzichte van je doel. Je blijft makkelijker ‘on track’ en áls je afwijkt kun je makkelijker en sneller bijsturen zodat je snel weer op koers bent. 

7. Zet jezelf op voor succes

Maak het zo makkelijk en leuk mogelijk voor jezelf. Wanneer je dingen “moet” doen die je niet leuk vindt, waar je tegenop ziet, dan is de kans vrij groot dat je snel excuses gaat zoeken om het niet te hoeven doen.

‘wie wil zoekt mogelijkheden, wie niet wil zoekt excuses’

Verzin dingen om het zo leuk en makkelijk mogelijk voor jezelf te maken. Verzin een fijne beloning voor als je het gedaan hebt. Zet een opzwepend muziekje op. Maak er een creatief feestje van. Laat je fantasie de vrije loop.

8. Maak van je SHIT je HIT

Wanneer je je bewust bent van de excuses die je steeds zoekt om niet te hoeven doen wat gedaan moet worden, weet je dat er een bepaalde programmering in je onderbewuste actief is. (voor meer verdieping, bekijk de Masterclass CUT THE CRAP!)

Je onderbewuste programmeringen zorgen ervoor dat je ongeacht de omstandigheden altijd hetzelfde resultaat hebt. Ze weerhouden je van het succes waar je zo van verlangt. Als je weet welke onbewuste programmering je in de weg zit kun je dit specifieke programma ‘overschrijven’ met je succesverhaal.

Check ook de 3 delige videotraining ‘shitshifting next level’ voor extra tips en tools.

1. Wat klopt er niet? Welk resultaat wil je veranderen? Omschrijf zo specifiek mogelijk het probleem waarvoor je een oplossing zoekt.

Bijvoorbeeld: Ik loop altijd achter de feiten aan. Ik krijg nooit gedaan wat ik allemaal zou willen doen.

2. Wat is daar het tegenovergestelde van? 

Bijvoorbeeld: Ik heb altijd mijn zaakjes op orde. Alles wat ik wil lukt altijd in de aangewezen tijd.

3. Maak van die omschrijving een krachtige mantra of slogan van.

Bijvoorbeeld: Ik ben super productief en effectief vanuit ontspanning.

4. Zoek een liedje en/of plaatje (kijk gewoon wat er als eerste bij je op komt) dat je HIT, oftewel dit succesverhaal representeert.

Bijvoorbeeld: Imagine Dragons | On Top Of The World

5. Iedere keer dat je merkt dat je ‘shit’ opspeelt, spel je direct in je hoofd je ‘hit’ af. Doe dit consequent. Dag in dag uit. Herhaling is de kracht van deze formule en noodzakelijk voor het overschrijven van je oude verhaald.

9. Intenties zetten

Het zetten van intenties is een superkrachtige tool om meer uit jezelf en uit je leven te halen. Het geeft richting en houvast. Je stelt als het ware je navigatiesysteem in. Je kunt intenties zetten voor de dag. Voor een week, een maand of een jaar. Zelfs voor specifieke momenten kun je intenties zetten.

Door jezelf de gewoonte van intenties zetten aan te leren loop je minder snel vast in de beslommeringen van het dagelijks leven. Je weet wel, van die dagen dat je heel de dag superdruk bent geweest, maar uiteindelijk geen idee hebt wat je nou allemaal gedaan hebt. Dat kan je voorkomen door bewuste intenties te zetten.

Voorbeelden van intenties zijn:

Ik ben vandaag super productief en voel me energiek

Ik ben vandaag liefdevol en compassievol naar mezelf en de mensen om mij heen

Ik bekijk vandaag alles door de ogen van liefde

10. Structuur aanbrengen

Breng structuur aan in je leven. Laat het niet aan het toeval over. Zeker niet als je echt een doel voor ogen hebt.

Bijvoorbeeld: ‘Ik wil deze maand graag een nieuwe, waardevolle online training creeren’ en vervolgens je agenda vol laten lopen met dagelijkse dingetjes, is niet super handig. Uiteindelijk vul je je tijd met hele andere dingen dan voor jouw doel belangrijk zijn. Plan je activiteiten zorgvuldig en weeg af. Iedere keer als iets nieuws je agenda in slide, stel jezelf de vraag of deze activiteit bijdraagt aan het behalen van je doel. Zo niet, schrappen. Zo wel, GO FOR IT, met alles wat je hebt. 

Maak een maandplanning. Zet een intentie voor de aankomende maand en plan specifieke activiteiten die bijdragen aan dat doel. 

Maak op basis van je maandplanning een weekplanning. Zet ook weer een bewuste intentie voor de week.

Maak op basis van je weekplanning een dagplanning. Doe de dingen die het meest belangrijk zijn, of de meeste weerstand bieden als eerst. Zet jezelf op voor succes.

Maak voor jezelf ook een dagstructuur. Dit kan iedere dag hetzelfde zijn, of wisselen per dag. Bijvoorbeeld wanneer je parttime werkt is de kans groot dat je dagstructuur er op werkdagen anders uit ziet dan op vrije dagen. Maak voor ieder dag een structuur waarin je tenminste je ochtend en avond routine opneemt. Hang dit op een plek waar je het iedere dag tegenkomt zodat je jezelf eraan herrinnert. 

Masterclass: ‘Cut the Crap’

 

Zoom wachtwoord:  K3%!JJwQ